Monday, July 23, 2012

Индијанци Петровград

Organizovano navijanje na utakmicama F.K. Proleter datira iz druge polovine osamde- setih. Grupa od pedesetak mladica bodrilo je uglavnom kod kuce tadasnjeg stabilnog drugoligasa, mada su se ne tako retko i na gostovanjima ovdasnjeg fudbalskog kluba mogla cuti skandiranja poput ,, Napred Proleter ” , ,,Crveno - beli ”…
   Ideja o stvaranju nove navijacke grupe na prostorima tadasnje drzave ostvarena je 13.01.1989. kada je odluceno da dodje do ujedinjenja mladica iz svih delova grada. Grupa je dobila ime ,, INDIANS ” koje je ubrzo bilo promenjeno u srpsko ime ,, INDIJANCI PETROVGRAD ”.
   Vec u prvim mesecima broj clanova drasticno raste tako da se na nekim vaznijim utakmicama u samom kopu nalazilo i preko 250 ljudi. Organizovanost grupe je svakim danom bila sve bolja. Prave se veoma lepi transparenti ( mnoge grupe govore da INDI- JANCI imaju najlepse transparente u drzavi ), barjaci, a pocetkom devedesetih grupa nabavlja i nekoliko bubnjeva. Sve cese se prave pirotehnicki spektakli, a gostovanja grupe su sve uestalija. Uz veliku pomoc navijaca F.K. Proleter ulazi u prvu ligu u kojoj se i danas nalazi.
   Posebnu pricu predstavlja navijanje na utakmicama rukometnog kluba. Gotovo sva stampa u drzavi INDIJANCE proglasava najboljom navijackom grupom u zatvorenim prostorima ( sportskim dvoranama, halama…), a kako sami igraci kazu INDIJANCI su naj vise doprineli da se R.K. Proleter domogne finala kupa evropskih sampiona i zvanja vise sampiona evrope.
   Rat koji je zavladao na prostorima bivse SFRJ imao je odjeka i na brojnost i organizaciju navijaca u Zrenjaninu. Mnogi pripadnici grupe odlaze na rati{te, a mali broj onih ko- je su se sa njega vratili se odlucio za povratak na stadion.
   Godine 1993. Grupa menja ime u ULTRA BANAT PETROVGRAD, a samim tim u okviru ove grupe pocinju da deluju pored standardnih ,, Dripaca ” jos nekoliko podgrupa ( Bastards, Julci, Nutters, Skandal…). Odlazi se na gostovanja, ali ona nisu tako brojna i uestala kao nekad. Bolju organizaciju grupe u to vreme koila je uprava kako fudbalskog tako i rukometnog kluba, ali i pored toga grupa uglavnom redovno posecuje sve sportske objekte gde igra Proleter.
   U januaru 1999. Odrzava se sastanak vienijih ljudi grupe i odlucuje se da se grupi vrati staro ime INDIJANCI PETROVGRAD. Na utakmici protiv Zeleznika proslavlja se desetogodisnjica grupe. Grupa trenutno broji oko 200 registrovanih clanova, mada broj nost na vecim utakmicama dostize cifru i do 400 navijaca.
    Planovi za buducnost vezani su za omasovljavanje navijackog pokreta u nasem gradu, tako da ce se pomocu clanarine kupovati jos bolji i u jos vec im koliinama navijacki materijal a samim tim ce i atmosfera biti na utakmicama jos bolja.

No comments:

Post a Comment